Vikten av första hjälp-kunskaper som hockeytränare

hockey

Att hockey är en tuff och krävande sport råder det ingen tvekan om. När olyckan är framme är det alltså viktigt att som hockeytränare kunna hjälpa sina spelare. Om en spelare skulle hamna i ett akuttillstånd där personen inte längre andas är det av yttersta vikt att man som hockeytränare kan utföra en ordentlig hjärt-och lungräddning för att få igång spelarens andning och blodcirkulation. Är man utan syre för länge riskerar man nämligen att dö.

När olyckan är framme

Om en spelare faller ihop och slutar andas går det från att vara en livsavgörande match som spelare till ett par livsavgörande minuter som människa på bara ett ögonblick. Att ha någon som kan hjärt-och lungräddning i närheten då kan bli det som avgör ifall man får bestående skador eller ens överlever. Om man slutar andas och kroppen blir utan syre en längre tid riskerar hjärnan allvarliga, bestående skador då den är särskilt känsligt för syrebrist – och går det för långt riskerar man att inte överleva. Att lära sig HLR är något alla kan göra, det krävs inga bredare medicinska kunskaper. Om man vill lära sig HLR finns det en rad organisationer att vända sig till.

Hjärt-och lungräddningskurser

Man kan välja mellan att gå en kortare kurs på några timmar där man får lära sig hjärt-och lungräddning samt hur man använder en hjärtstartare. Om man vill gå en längre utbildning finns den möjligheten också, likadant om man vill lära sig specifikt hur man utför hjärt-och lungräddning på till exempel en av sina spelare i full mundering. Det är också bra om hela laget får utbildning i HLR, så att alla har möjlighet att hjälpa till om situationen skulle kräva det.