Frölundaspelare i NHL

Inte många skulle säga emot att NHL är världens bästa ishockeyliga och Sverige har blivit ett av de länder som har flest spelare där. Många klubbar har bidragit till det och ett av de lag som har uppfostrat spelare som senare har gjort succé i NHL är Frölunda.

Daniel Alfredsson

NHL

Det var länge osäkert om Alfredsson skulle fortsätta spela eller inte, men till sist tog han beslutet att pensionera sig. Han spelade tre säsonger i Frölunda innan han lämnade klubben för Ottawa Senators där han spelade hela 17 säsonger. Sin sista säsong spelade han däremot för Detroit Red Wings för att få en chans att vinna Stanley Cup, men Detroit hade ingen framgångsrik säsong och Alfredsson fick därför aldrig sin efterlängtade titel. Han pensionerade sig i Ottawa efter att ha skrivit på ett symboliskt endagskontrakt.

Nuvarande storstjärnor

Henrik Lundqvist

Lundqvist vann SM-guld med Frölunda 2003 och 2005 innan han lämnade klubben för New York Rangers. Som 32-åring spelar han sin tionde säsong och räknas till en av världens absolut bästa målvakter. 2014 nådde Rangers Stanley Cup-finalen, men förlorade där mot Los Angeles Kings. King Henrik, som han kallas i New York, har nyligen skrivit på ett sjuårskontrakt och är en av de viktigaste spelarna i jakten på Stanley Cup-titeln.

Erik Karlsson

Karlsson slog aldrig igenom i Frölundas A-lag, men har utvecklats till världens bästa offensiva back under sin tid i Ottawa Senators. De senaste två säsongerna har han legat på över 70 poäng och har varit en överlägsen vinnare av backarnas poängliga. Säsongen 2011/12 blev han som 22-åring utsedd till NHL:s bästa back.

För ett Frölunda-fan finns således ett flertal olika lag att stötta i NHL. Ottawa Senators är ett givet val för den som gillar Daniel Alfredsson och Erik Karlsson, men New York Rangers är laget med de största vinstchanserna. Även i Sverige hittar du kläder och olika typer av prylar i NHL-lagens färger om du vill visa vem du hejar på. Det finns bland annat matchtröjor, halsdukar och mössor, men även mer speciella saker som klockor.

Fler etablerade spelare

Andra före detta Frölundaspelare som är värda att nämna är till exempel Alexander Steen i St Louis, Loui Eriksson i Boston samt Viktor Stålberg i Nashville.