Målvaktens utrustning

hockeymålvakt_373366888

Att målvakter har annan utrustning än spelare är ju väldigt uppenbart alla är nog inte medveten om i vilken utsträckning detta faktiskt är fallet.

 Till att börja med är det värt att påpeka att eftersom målvakten har som uppgift att blockera pucken med inte bara klubba och handske utan med hela kroppen, är det alltid värt att satsa på kvalitet när man söker målvaktsutrustning. Alla är säkert medveten om hur hårt hockeyspelare kan slå en puck och när denna kommer i full hastighet gäller det att ha tillräckligt bra skydd som målvakt att man inte skadas.

Vi börjar med hjälmen. För en spelare är hjälmen huvudsakligen av plast, men metall för galler förstås. En hockeymålvakts hjälm är dock ofta tillverkad i material som glasfiber, kolfiber eller till och med kevlar. De har även en annan utformning för att bättre avvärja flygande puckar. Det man verkligen inte ska köpa är de äldre plastmaskerna då dessa inte ger nämnvärt lika bra skydd. Lite lustigt nog är dessa numera kända som masken som Jason Voorhees bär i Fredagen den 13:e filmerna mer än dess ursprung som en hockeymask.

Den andra delen av utrustningen både målvakt och spelare använder som skiljer sig något är suspensoaren. En vanlig spelares suspensoar är helt enkelt en skålformad plastkopp som skyddar skrevet. Men eftersom en målvakt är mycket mer utsatt för att ta emot en smäll där nere är deras suspensoarer mycket mer vadderade. Detta ökar stötdämpningen och fördelar kraften över ett större område. En målvakt som använder en vanlig spelares suspensoar kommer verkligen att känna av om en puck träffar fel.

Slutligen kommer vi till skridskorna. Målvakters skridskor skiljer sig på två viktiga punkter. Först och främst har de ett tjockare lager plast runt den nedre delen. Detta är så att om en puck träffar där känner man inte av det lika mycket. Skridskobladen är också lite annorlunda. Målvaktens skridskor har något plattare blad som bidrar till ökat balans och stabilitet. De ökar även rörligheten på ett sätt som målvakter behöver och hjälper dem att verkligen trycka ifrån.