Kungälvs seger mot Boltic med 8-0

Den 7 januari år 1990 var det match mellan IFK Kungälv och IF Boltic i Allsvenskan i bandy för herrar. Det blev en stor skräll då topplaget IF Boltic blev besegrade med hela 8-0.

Det var inte helt osannolikt att IFK Kungälv skulle kunnat ta hem segern, men inte med så stora resultat. Efter denna match och några månader framöver rådde det viss förvirring då det dök upp fler och fler ganska konstiga resultat runtom på sportanläggningarna i Sverige. Det rörde sig främst om ishockey och bandy och man började misstänka mutor. Efter ett tag kom det fram att man satsat stora summor pengar i förväg på uppgjorda matcher. Detta genom att ett antal personer övertalat spelare i Bodens IK, Västra Frölunda IF och IF Boltic att ta emot pengar eller själv satsa pengar hos Tipstjänst på att deras eget lag skulle förlora.

Spelskandalen i Sverige

Detta kallas i folkmun för spelskandalen i Sverige 1990 och skakade sportvärlden i Sverige. De lag som pekats ut motsatte sig dock anklagelserna och gjorde en anmälning på den tidning och utgivare som kommit med påståendena. Ärendet gick dock till domstolen där tidningen friades på alla 176 åtalspunkter. Först 10 år senare, när fallet preskriberats, kom det fram att bandymatchen mellan IF Boltic och IFK Kungälv faktiskt varit uppgjord. Man hade vetat om detta i laget men tystats ner av den egna organisationen för att rädda föreningens anseende. Den stora förloraren i detta fall var Tipstjänst som gick med cirka 20 000 000 kronor i förlust på dessa satsningar. Efterföljaren Svenska Spel har dock tagit detta på stort allvar och har i dagsläget fler och bättre varningssystem som larmar om ovanligt många insatser sker samtidigt under en match eller om de är alldeles för höga.