Fysträning – av stor vikt för hockeyspelaren
Utan fysträning är det i stort sett omöjligt för en hockeyspelare att ta sig så pass långt i karriären att man kan leva som professionell atlet. Att vara nog stark i kroppen är en avgörande del av sporten och även om teknik och snabbhet kan ta dig väldigt långt, kommer du till sist nå en nivå där enbart egenskaper som dessa inte kommer att ta dig hela vägen i mål.
När en hockeyspelare börjar lämna de tidigaste ungdomsåren bakom sig, för att därefter påbörja sin resa vidare mot junior- och seniorhockey, börjar det (om inte tidigare) bli hög tid att lägga en större del av träningsfokuset på fyspassen. Som hockeyspelare är det nämligen enormt svårt att få karriären som hockeyspelare att lyfta, om man inte lyckas skaffa sig den muskelstyrka som krävs. Allt ifrån explosiviteten i både skridskoåkning samt närkamper förbättras och skottet brukar ofta bli betydligt hårdare med lite mera kött på benen.
Att bygga muskler gör dessutom att en hockeyspelare blir mer kompakt rent viktmässigt, vilket gör att det blir svårare för andra spelare att flytta på en på isen, eftersom en låg och kompakt tyngdpunkt även förbättrar balansmöjligheterna, helt utan att man tar med den styrkemässiga faktorn i beräkning.
Ett bra tips är att se till att fysträna de gånger då du har fler än en dags ledighet i följd eller direkt efter ett ispass om du har den efterkommande dagen ledigt. På så vis får kroppen tid att återhämta sig efter fyspassen och du slipper därigenom känna dig lite halvseg i musklerna under dina ispass, där du mest troligt vill vara så fräsch som möjligt. Det är även viktigt att undvika att träna alldeles för tätt inpå en match, då du vid dessa tillfällen vill vara så fräsch i kroppen som möjligt, och inte i en nedbrytnings och uppbyggnadsfas.
De allra flesta hockeyklubbar brukar ha någon form av fysträningsrum iordningställt i direkt anknytning till ishallen där man tränar, men i fall där du ännu är för ung för att få åtkomst, eller det helt enkelt känns mera flexibelt att träna hemma, är det relativt enkelt att sätta upp det nödvändigaste för övningarna därhemma. Du kan därefter träna när det passar just dig allra bäst och har dessutom tillgång till fysträningsmöjligheter även under delar av året då du inte har tillträde till ishallen. En bra investering för framtiden med andra ord!
Om du ska börja träna hemma ska du främst fokusera på de stora muskelgrupperna. Skaffa en bra skivstång och vikter i olika storlekar, du vill kunna träna tungt vissa dagar och göra lättare repetitioner för uthållighet andra dagar. Vanliga hantlar eller kettlebells är mångsidiga redskap som öppnar upp för frihet i övningarna. Med ett hopprep kan du träna kondition som boxarna och få upp flåset rejält. Det är också en riktig kalorislukare, trettio minuter hopprep kan bränna upp till 400 kalorier.